48403702_1969411300029220_6972507349219016704_n

Ρόδος – Ενας Παγκόσμιας Ακτινοβολίας Τουριστικός Προορισμός

Αν υπάρχει ένα νησί που να θεωρείται η επιτομή της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας καθώς ουσιαστικά απο εδώ ξεκίνησε ο Ελληνικός τουρισμός έναν αιώνα πρίν, αυτό είναι η Ρόδος. Το νησί του Ήλιου και των Ιπποτών, ήταν η πρωτοπόρος δύναμη του τουρισμού της χώρας μας εξαιτίας των υποδομών της απο την Ιταλοκρατία, οπου η Ρόδος υπήρξε σημαντικό θέρετρο για τους Ιταλούς κατακτητές και έχτισαν σημαντικές υποδομές για τις διακοπές τους. Ουσιαστικά, η Ρόδος είναι ο κλασσικός Ελληνικός τουρισμός και ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι τουριστικοί προορισμοί στα βήματά της.  Οι κάτοικοι της Ρόδου, εξοικειωμένοι με την διαφορετικότητα των πολιτισμών, της πηγαίας φιλοξενίας τους προς τον ξένο επισκέπτη, μετέτρεψαν και εξέλιξαν την τουριστική βιομηχανία του νησιού τους  σε κάτι μεγάλο και μοναδικό που παρά την υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη, παραμένει το νησί με τα περισσότερα – αναλογικά με τον πληθυσμό του – πολυτελή ξενοδοχεία και διαφόρων ειδών κλίνες που προσφέρουν το απόλυτο Ελληνικό καλοκαίρι στα εκατομμύρια επισκεπτών της κάθε χρόνο.
Τι κάνει όμως την Ρόδο τόσο μοναδική που όλοι θέλουν να την επισκεφτούν και να περάσουν τις διακοπές τους?  Όχι, σε αυτό το άρθρο δε θα σας πούμε τα κλισέ, όπως οι πολλές και υπέροχες παραλίες και η έντονη νυχτερινή ζωή. Αυτά μπορείτε να τα θεωρήσετε αυτονόητα έτσι κι αλλιώς για ένα τέτοιο διάσημο και κοσμοπολίτικο νησί.  Θα σας μεταφέρουμε απλά τις αυθόρμητες εντυπώσεις μας, αυτό που βγαίνει ως απόσταγμα μιας επίσκεψής μας στο νησί και αυτά που εμάς μας έμειναν χαραγμένα στην μνήμη.
Καταλήξαμε σε τρία πράγματα που τελικά χαρακτηρίζουν για εμάς το μοναδικό αυτό νησί, που περικλείουν όλα αυτά που εμείς ψάχναμε και τα βρήκαμε στη Ρόδο.

 

1. Η Ρόδος είναι ένας Παγκόσμιος Πολιτιστικός θησαυρός.
Η παλαιά πόλη της Ρόδου είναι ο καλύτερα διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός στον κόσμο έχει ενταχθεί στον κατάλογο των πόλεων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (World Heritage Towns) της UNESCO.

Το νησί άκμασε για τρεις αιώνες κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εποχής μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια. Σε αυτήν την περίοδο χτίστηκε ο Κολοσσός της Ρόδου. Το 164 π.Χ. το νησί της Ρόδου τέθηκε υπό ρωμαϊκό έλεγχο, αλλά παρέμεινε σε θέση να κρατήσει την ομορφιά και την επιρροή του και να εξελιχθεί σε ένα ηγετικό κέντρο των τεχνών και του εμπορίου. Στη Βυζαντινή περίοδο η Ρόδος ήταν μια σημαντική θέση εμπορικών συναλλαγών και ένα σταυροδρόμι για ιστιοπλοΐα μεταξύ της Αλεξάνδρειας και της Κωνσταντινούπολης. Τον 7ο αιώνα μ.Χ. κατακτήθηκε από τους Άραβες, οι οποίοι αφαίρεσαν τα διάσπαρτα κομμάτια του Κολοσσού και τα μετακίνησαν προς τη Συρία, όπου τα κατέστρεψαν για να κάνουν κέρματα. Η περίοδος Ιπποτών άρχισε το 14ο και συνεχίστηκε μέχρι τον 16ο αιώνα. Μετά από αυτό οι Ιππότες αναχώρησαν από το νησί αφήνοντας το υπό Οθωμανικό έλεγχο. Σε αυτή την περίοδο νέα κτίρια κατασκευάστηκαν, όπως τζαμιά και δημόσια λουτρά. Στην ιταλική περίοδο (1912- 1945) τα Οθωμανικά κτίρια καταστράφηκαν, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου χτίστηκε κι επίσης έγιναν  μεγάλα έργα υποδομής για τον εκσυγχρονισμό της Ρόδου.

Στη σύγχρονη εποχή κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου βομβαρδίστηκε από το βρετανικό στρατό το οποίο κόστισε πολλές ανθρώπινες ζωές και κατέστρεψε ένα μεγάλο αριθμό κτιρίων. Το 1988, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ανακηρύχθηκε ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

2. Μια βόλτα στην Μεσαιωνική Πόλη.

Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι το διαμάντι της Ελλάδας. Παλάτια, κάστρα, μνημεία καλοδιατηρημένα παντού, δίνουν αμέσως στον επισκέπτη μιά δόση ιστορίας που όμοιά της δέν συναντάει αλλού.  Αμέσως θα νιώσετε να περπατάτε στον Μεσαίωνα, καθώς θα θαυμάζετε την αρχιτεκτονική και την Ιστορία που ξεπηδάει παντού τριγύρω σας. Κάντε την βόλτα σας στους πιό απόμερους δρόμους της παλαιάς πόλης, έξω απο τους πολύ τουριστικούς και νιώστε την μαγεία του χώρου και του τόπου. Η αίσθηση οτι έχετε χαθεί στον χωροχρόνο θα είναι αυτό που θα σας συμβεί. Απολαύστε το

3. Γαστρονομικός παράδεισος.

Η Ρόδος αποτελεί έναν απο τους πλέον εξαιρετικούς γαστρονομικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Μεσόγειο.  Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του νησιού, προσφέρουν μια πραγματική πανδαισία γεύσεων, και ο επισκέπτης σίγουρα το αναγνωρίζει αυτό.  Η Ρόδος διαθέτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιλογών εστιατορίων για κάθε γούστο. Οτι και να επιλέξετε, το σίγουρο είναι οτι οι Ροδίτες εστιάτορες και το προσωπικό τους, θα σας κάνουν να νιώσετε αμέσως τόσο οικεία και να είστε σίγουροι οτι κανείς δεν φεύγει πεινασμένος απο ένα Ροδίτικο εστιατόριο. Εδώ θα φάτε πολύ και καλό φαγητό. Οι τιμές των εστιατορίων ποικίλουν αλλά σε γενικές γραμμές, το φαγητό στο νησί αυτό είναι το δυνατό του σημείο και σε πολύ προσιτές τιμές για κάθε πορτοφόλι.

Tip: Αφήστε το φαγητό του All inclusive ξενοδοχείου σας κάποιες φορές και απολαύστε την τοπική Ροδίτικη κουζίνα σε κάποια απο τα πολλά καλά εστιατόρια.